Marianne's Weblog

Waar op letten bij speelgoed

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

In het najaar breekt een nieuw speelgoedseizoen aan. Kinderen gaan anders spelen dan in de zomer. Niet alleen omdat het weer slechter wordt, ook omdat school en veel clubs en cursussen in september weer begonnen. Uit een onderzoek van Jantje Beton bleek dat kinderen buiten spelen minder leuk gaan vinden omdat ze steeds minder vriendjes buiten vinden! Agenda's vol met leuke, zinnige afspraken laten weinig ruimte voor vrij spelen, eigen initiatief, toevallige ontmoetingen, zwerfgedrag of zelfs vervelen.

De computer en het speelgoed thuis staan altijd klaar. Heel vaak zijn dit 'schuilplaatsen' waarachter kinderen meer bezig lijken dan ze zijn. Het ideale kind is het kind waar je geen kind aan hebt....wat zegt dit over onze betrokkenheid!

Maar speelgoed..van pop tot computer, moet wel blijven boeien. Alles van voor de zomer heeft nieuwe uitdagingen nodig..een upgrade of liever nog een nieuwe versie...actueler, moeilijker wat gelijk lijkt te zijn aan beter en mooier. Speelgoedleveranciers begrijpen dit. menig oud spel verschijnt in een nieuwe doos, met wervende teksten als nieuw, verantwoord of leerzaam. Daarmee willen ze ouders over de streep halen om de keuze van kinderen te betalen. Kinderen kiezen op andere kenmerken; kleur, licht, geluid, grootte, beweging, herkenbare details...

Uiterlijke kenmerken bepalen en beperken spelen. Hoe meer uiterlijke kenmerken speelgoed heeft, hoe duidelijker speelgoed doel is in plaats van middel. Speelgoed als doel bepaalt het spel: een knopje voor het licht, een goed antwoord voor de zoemer, bob de bouwer is niet zo maar een bouwvakker. Goed speelgoed is een middel, zoals een hamer een middel is om te timmeren zonder dat bepaald is wat getimmerd wordt.

Niet alles is zwart - wit...of in speelgoedtermen...kleur kan een waardevolle functie hebben net als al die andere uiterlijke kenmerken.

Ouders en leidsters kunnen bij het maken van een weloverwogen keuze op de volgende kenmerken letten:

  • Leuk: wat kinderen leuk vinden is wat anders dan ouders goed vinden. Een goede keus is leuk en goed.
  • Veiligheid: speelgoed moet voorzien zijn van een CE markering met daarbij naam en adres van de Nederlandse leverancier. Bewaar dit adres voor eventueel contact. Keurmerken zoals tuv, GS en andere vignetten geven altijd een deelaspect aan waarop onafhankelijk onderzoek en goedkeuring is verleend. Teksten als : niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar, zijn bedoeld om claims te voorkomen en zeggen niets over de leeftijd waarvoor dit speelgoed bedoeld is. (Fabrikanten hechten aan veiligheid...na de gebeurtenissen van vorig jaar zijn de regels aangescherpt met als gevolg dat bijna de helft van de Chinese speelgoedfabrieken gesloten is en de productie is verhuist naar ondernemingen met meer technische voorzieningen waardoor veiligheid beter gegarandeerd kan worden).
  • Duurzaamheid: Bedenk of het de bedoeling is lang of kort met dit speelgoed te spelen. Een kaartenspelletje met Brunaplaatjes is voor een beperkte leeftijdsgroep aantrekkelijk, terwijl hetzelfde spel met foto's voor alle leeftijden leuk kan zijn. Andersom wil een kind een puzzel met Nijntje eerder proberen dan een algemene afbeelding en zal daar ook minder lang mee spelen. Duurzaamheid en speelduur moeten met elkaar in verhouding staan.
  • Leeftijdsindicaties zijn commerciële doelgroepbegrenzingen...zo ruim mogelijk. neem het kind als uitgangspunt. Kijk naar zijn of haar interesses en mogelijkheden.
  • Jongens en meisjes; Ga niet te veel af op de verpakkingen. Meisjes spelen meisjesachtig ook met jongens speelgoed en andersom.

Lees over speelgoed bijvoorbeeld in HET SPEEL GOED BOEK zie www.speelgoedadvies.nl

 

Plaats reactieU kunt gearchiveerde blogs op vier manieren vinden:
1. Onderaan Marianne's Weblog pagina kiezen voor een ander pagina nummer en uit de lijst met getoonde artikelen degene kiezen die u wilt lezen;
2. In de onderstaande Weblog Kalender bladeren. Ziet u in de kalender data waar een stip onder staat, muis dan over zo'n datum en klik op de pop-up link met de titel van het blog artikel om dit artikel te openen.
3. Open de sitemap en klik onder het kopje Marianne's Weblog, een titel aan om te lezen
4. Als u een artikel zoekt over een bepaald onderwerp, kunt u ook de zoekfunctie gebruiken.


October 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn