Het seizoen begint weer. Bereidt U voor, u gaat weer speelgoed kopen. In de afgelopen maanden speelden kinderen met zon, wind, zand en water. Daar paste gratis tot goedkoop speelgoed bij zoals schelpen, vriendjes, ruimte, ballen, schepjes en vliegers. Maar binnenkort spelen ze weer binnen en lijkt alles van het vorig najaar oud, te kinderachtig of te bekend. Ze willen nieuw. De speelgoedleveranciers weten dit en sturen half september de eerste Sinterklaasboeken vol nieuw, ook leuk, lief en prachtig. Wat te denken van een motorhelm met stuur, voorzien van geluiden, een scooter voor little pony en een speelgoedhondje dat kan omrollen en knuffelen. Nog even en de kinderen zullen het weten.

Overigens geldt ongeveer hetzelfde voor veel leidsters in de kinderopvang. Een goed kinderdagverblijf heeft een speelvisie waarin onder andere staat beschreven aan welke criteria speelgoed passend bij het pedagogisch werkplan moet voldoen en hoe men tot speelgoedkeuze komt. Helaas kiezen veel leidsters nog voor hun eigen groep met een eigen budget dat op moet voor een bepaalde datum; vaak oktober of januari. Dit leidt vaak tot kopen van veel voor weinig geld, uit de gewone speelgoedwinkel in actuele uitvoeringen; teer, trendy en passend bij de interesse van de leidster (pedagogisch medewerkster). Zo jammer dat zelfs in officiële kwaliteitwijzers niet tot nauwelijks aandacht wordt besteed aan de waarde van speelgoed als middel op een pedagogische visie in de praktijk te brengen.

Dit is dan ook de laatste kans om ruimte te maken voor nieuw aanbod. Wist u dat in Nederland meer speelgoed wordt doorverkocht dan waar ook ter wereld! Aan speelgoed geven we wel steeds meer uit, maar nog steeds minder als in de ons omringende landen. En als we kopen kiezen we vaak voor Bmerken en -of aanbiedingen. Dit is vaak speelgoed waar kinderen sneller mee uitgespeeld zijn en dus snel op rommelmarkten terecht komt. Terzijde; We zijn ook nog het op een na dichtst bespeelotheekte land ter wereld. Zwitserland is koploper. Voor aanschaf uitproberen en 'tussendoortjes' en variaties lenen, past hierbij. Speelgoed is het visitekaartje van uw opvoeding. Uit het speelgoed blijkt wat u voor spelen belangrijk vindt.

Kortom; maak nu ruimte in speelgoedkasten! Strenge regel is...van alles drie binnen bereik, de rest uit het zicht zetten. Dus hooguit drie puzzels, drie poppen, drie spellen. En eens in de maand van alles een omruilen uit de voorraad. Waar een jaar niet mee is gespeeld over oordelen of het definitief weg moet of naar zolder kan.

Dat is moeilijk. Ik weet het en zit er middenin. Want nog even..een maand of twee schat ik...en ik kan verhuizen naar een nieuw, groter, lichter, mooier kantoor. Tenminste als ik genoeg kan weggooien. Want dat is het probleem. De inboedel van wat kantoor wordt moet een nieuwe plek krijgen. Verplaatsen naar mijn oude kantoor kan niet. De gedroomde nieuwe werkplek straalt rust uit, is opgeruimd, leeg bijna. Het tegenovergestelde van mijn huidige werkplek. Tussen de bedrijven door probeer ik op te ruimen. Twintig jaar productfoto's in de papierbak, vijftien tijschriftenjaargangen, dozen vol catalogi, niet gebruikte versies van inmiddels verschenen boeken en meer dan tien jaar oude correspondentie...nog getypt of gefaxt op kettingpapier. Dat was het makkelijkste gedeelte. Nu zit ik nog met zeker 500 stuks spellen en speelgoed, alleen gebruikt voor informatiedoeleinden vaak nog in folie,plus het restant van de oplage van de Meer doen boekjes en observatiebloks. De boekjes zijn in de aanbieding..van € 13,50 per stuk nog per setjes van twee voor € 10,--. De observatie-inspiratiebloks van € 9,-- voor € 3,--. En het speelgoed...een kleedje zie ik niet zitten, marktplaats.nl heb ik geprobeerd zonder resultaat, misschien iemand die dit leest...iemand met reden en doel. Wegdoen kost mij moeite. Ieder stuk speelgoed heeft een eigen verhaal dat misschien nog te vertellen is.

Dit najaar komt weer een nieuw boekje van mij uit, krijgt het inspiratieblok een nieuwe versie en komt er nieuw speelgoed om te praten over kenmerken. Want hoewel ik geen speelgoed verkoop, moeten de voorbeelden wel herkenbaar en actueel blijven. Het blijft leuk om informatie te geven over spelen en speelgoed. Vanuit mijn nieuwe kantoor ben ik daar helemaal klaar voor. Kom maar op.

 


Afdrukken  

Reacties   

0 # Thea 24-08-2008 14:31
Hoi Marian
Leuk een mooi nieuw kantoor. En wat een luxe problemen kennen wij in Nederland, teveel van iets leuks hebben.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie