Geen reacties op mijn weblog. Zou hij wel gelezen worden? Of zit ik voor me uit te dromen zonder dat iemand met mij mee wil denken? Is het allemaal gesneden koek? Geen voer voor discussie?

Vanmorgen kreeg ik wel een reactie op mijn column in de rekreavakkrant. Hoera, de eerste na ongeveer zes bijdragen. Ik word gelezen! De column ging over de nieuwste speeltoestellen die gevuld zijn met elektronica. Een onzichtbare stem geeft speelmogelijkheden aan en opdrachten op en zegt of iets fout of goed is uitgevoerd. De reactie bestond uit een waarschuwing ‘Gods Woord alleen te gebruiken waar het voor bedoeld is…. vanwege de Heiligheid van God en Zijn Openbaringsvorm’, omdat de lezer de indruk had dat ik verwees naar het Bijbelboek Genesis. Een duidelijke overschatting van mijn creativiteit maar ik blijf blij met zijn reactie, want daar kun je weer wat mee.
Soms krijg ik pas weken na een workshop of ouderavond een reactie die me aan het denken zet., De eerste reacties zijn meestal positief…het was leuk…zo hadden ze er nog nooit over nagedacht en inspirerend, dat zijn bekende commentaren. Hoe leuk, lief en complimenteus ook…ik ben langer bezig met kritische noten. Die komen meestal later en ik vrees dat ze mij vaak niet bereiken. Hoeveel opmerkingen zijn een eigen leven gaan leiden in familiekringen en tijdens leidstersbijeenkomsten?
Kinderen spelen omdat – en zo lang – ze het leuk vinden, roep ik vaak. Ik weet dat soms gedacht wordt dat ik daarmee zeg dat alles wat ze doen goed is. Fout. De vergelijking met voedsel helpt misschien om wat nuance te brengen in deze benadering. Kinderen eten liever en beter wat ze lekker vinden…maar niet alles wat ze lekker vinden is goed of het beste voor ze….wat niet wil zeggen dat alles wat niet lekker is, beter voor ze is…..goed eten kan heel lekker zijn….zoals goed spelen heel leuk kan zijn maar niet alles wat ze leuk vinden goed spelen is. Volgt u het nog?
Ik probeer ze zoveel mogelijk zelf te verzinnen maar ben pas echt geraakt als commentaren me aangereikt worden. Dat geldt voor de opmerking waar ik mee begon net zo goed als een verontwaardigde reactie op ‘mijn verbod voor leidsters om over iets anders te praten dan werk en kinderen in de groep’. Of misschien nog wel erger ‘mijn verbod om in te grijpen als kinderen op een klimrek capriolen staan uit te halen’.
Was ik zo kort door de bocht en ongenuanceerd? Of werd voor het gemak even vergeten hoe we vaststelden dat het kind centraal stond in de benadering op een kinderdagverblijf. Leidsters zijn er voor kinderen. En veilig bestaat uit veilig gemaakt , door de fabrikant, veilig gegeven ,door de ouder/organisatie/leidster en veilig gebruikt, door het kind. Wanneer ieder zijn verantwoording neemt past daar ruimte bij voor verantwoording van het kind voor zijn eigen handelen. Deze is gebaseerd op vertrouwen van volwassenen, wat iets anders is dan zonder toezicht , begeleiding en informatie een kind zijn gang laten gaan. Bij deze verantwoording horen risico’s die als we ze willen vermijden ongetwijfeld vertrouwen, vrijheid en verantwoording beperken.
Be prepared…zeggen grote avonturiers voor ze iets wagen.

 


Afdrukken  

Reacties   

0 # anne 04-12-2007 23:56
Jazeker wel ! En ik zet je bij "mijn favorieten".
Dank je wel voor de publicaties
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie