Spelen geeft gespreksstof op verschillende conferenties en congressen. Steeds opnieuw blijkt de breedte van het onderwerp. Op kinderopvangcongressen zijn leidsters de laatste tijd vooral met activiteiten bezig.

Mijn workshop “geen speelgoed nodig” hoort daarbij. Speelotheekmedewerkers zijn ook internationaal bezig met het zoeken naar kwaliteit waarbij de kenmerkende lage drempel behouden blijft.

In Frankrijk organiseert de nationale organisatie een úniversité d’été ludothequarians waarin speelotheekmedewerkers een week lang gastlessen kunnen volgen. Om jaloers op te zijn. Zover zijn we in Nederland nog niet. Maar ik ga kijken en mag een gastles (in het Frans!) verzorgen. Een spannende uitdaging.

Op het congres van de Jeugd Gezondheidszorg sprak Martine Delfos, psychologe en auteur, over het thema ‘Kinderen en digitale ontwikkeling’. Ze waarschuwde nadrukkelijk voor de gevaren van Internet, computerspellen en sms’en. Kinderen kunnen verslaafd raken aan een virtuele wereld en vervreemden van de dagelijkse praktijk met haar eigen plichten en logica. Natuurlijk heeft ze gelijk maar met het aangeven van gevaren en het trekken van grenzen is slechts de helft van het verhaal verteld. Binnen deze grenzen, hoort ruimte te zijn voor ervaren, ontdekken, uitproberen en herhalen om vaardigheden en inzichten te verwerven met deze mogelijkheden. Wij bepalen wat kan en mag, geldt ook voor de computerspellen waarmee we willen laten spelen, hoe lang en wanneer. De spellen die door onze ballotage heenkomen zijn het waard om binnen de afspraken van tijd en plaats gespeeld te worden. Prima, zo lang daarnaast tijd is voor eigen beleving zonder digitale mogelijkheden. Te weinig aandacht krijgt volgens mij het recht op die eigen ruimte met de daarbij horende waarde van eigen inventiviteit, dat wil zeggen hoe een kind mag spelen.
Voor zuigelingen kiezen we tegenwoordig al grijprekken voorzien van licht, geluid, heel veel kleur en beweging. Deze kenmerken zijn gericht op het vermaken van kinderen. Iedere aanraking heeft een geweldig effect. Kleuren, beweging en lichten houden de aandacht vast zonder dat een kind daar iets mee kan doen. Hoe meer speelgoed zelf kan of aangeeft, des te mooier, completer, eenvoudiger en leuker het lijkt. Mooier, beter, leuker en completer als een kind het zelf kan maken. Bovendien is het zelf corrigerend. Slechts een goed antwoord mogelijk om het voorbeeld van de verpakking na te kunnen maken, het apparaat ‘Goed zo”te laten zeggen of een nieuwe opdracht te kunnen krijgen.

Vermaakt worden leidt tot passiviteit, afhankelijkheid. Wat aansluit bij wat volgens mij veel ouders onder het ideale kind verstaan…het ideale kind is het kind waar je geen kind aan hebt…. Een kind dat zoet onder zijn grijprek ligt, achter een scherm zit, aan een telefoon hangt. Veilig in huis, rustig, zonder vragen. Vermaakt worden is passief. Voor ontwikkeling is dit ideale kind verre van ideaal. Ervaringen met lichten en geluiden of van een scherm, zijn anders dan realistische geluiden, natuurlijke (licht)effecten en reacties. Om de wereld te ontdekken moeten kinderen kunnen spelen met de dingen om zich heen zonder batterijen en snoertjes. Ze hebben actie nodig voor hun ontwikkeling; fysiek, emotioneel, sociaal. Ze denken concreet en ontwikkelen zich door persoonlijke uitdagingen. Ze hebben ruimte nodig voor eigen inventiviteit met bijbehorend risico binnen door betrokken volwassenen vastgestelde grenzen. Daar hoort spelen met traditioneel speelgoed, kosteloos materiaal, met niets, vriendjes, binnen en buiten bij en ja ook met computerspellen, mits deze ruimte geven voor eigen inventiviteit binnen de vormgeving en speelduur gekoppeld aan de leeftijdskenmerken.

 


Afdrukken  

Plaats reactie