Een reactie van LEGO op mijn weblog! Iemand bij Lego heeft mijn site opgemerkt en gereageerd! Of is het een grappenmaker die zich naamloos Lego noemt? Ik vermoed het laatste.

Prima. Al klinkt de reactie wat bitter: Mensen moeten eens voor kwaliteits speelgoed kiezen ipv voor een duppie op de eerste rang te zitten met die Chinese pruttel. Stuk beter voor het milieu. '.

Daar valt veel voor te zeggen....en tegen in te brengen.

Natuurlijk is een pleidooi voor goed gemaakt speelgoed op zijn plaats voor speelgoed waarmee knderen lang kunnen en willen spelen. 'Meegroeispeelgoed"waarmee kinderen eerst hele simpele dingen kunnen doen en door steeds meer te ervaren, te ontdekken en uit te proberen kunnen komen tot iets ingewikkelds, soms jaren later. LEGO geeft daar mogelijkheden voor...van Lego Duplo tot Lego technic. De interesse van een dreumes kan groeien tot de interesse van hetzelfde kind in volwassen jaren. Gisteren was ter gelegenheid van de grote LEGO manifestatie in Zwolle een meneer op de televisie, van middelbare leeftijd, die trots erkende dat een dag zonder met Legosteentjes iets geconstrueerd te hebben, voor hem een dag niet geleefd betekende. Dan is het prachtig om te merken hoe dezelfde steentjes jaren meegaan. Op mijn zolder staan kisten vol Lego te wachten op kleinkinderen en logés....wat dan weer jammer is voor de verkoop. Vandaar de steeds weer nieuwe dozen met nieuwe stukjes in nieuwe kleuren om onze verwenneigingen op peil te houden. Prima, we zullen sterk proberen te blijven ...met grenzen. De ware kunst van het opvoeden is niet het streng zijn maar consequent zijn...en daar in de juiste mate op het goede moment van af durven wijken... (De toevoeging is het geluk voor de verwennende ouder).

Maar....met dit gelijk van de commentaargever is het laatste woord niet gezegd. 

Ja ik hoop dat u bij uw speelgoedkeuze kiest voor speelgoed waarin veiligheid gecombineerd is met speelse waarde. Alle speelgoed moet voldoen aan de CE richtlijnen...Code European...(De CE markering is op ieder stuk speelgoed te vinden...ze geeft aan dat volgens de fabrikant/leverancier aan de Europese wensen is voldaan) , waarbij de kleine lettertjes op de doos de Nedrlandse importeur of leverancier vermelden waarbij u terecht kunt met klachten. Overigens verwijs ik u met liefde door naar de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit als u werkelijk twijfelt aan veiligheid. Onveilig speelgoed mag van de markt. Met de aantekening dat veel van wat in krantenartikelen 'onveilig'of 'gevaarlijk'wordt genoemd, vaak een onopzettelijke fout gemaakt bij het produceren betreft. Per ongeluk te veel cadmium in de groene kleurstof gekomen bijvoorbeeld. Daar heeft men bij LEGO ook wel eens ervaring mee gehad. Veel ophef, slechte reclame....maar heel eerlijk....geen kind had daar last van...want geen kind eet LEGO, laat staan de paar kilo die nodig was om het teveel schade door cadmium aan een kind te geven (Die zou dan al lang pijn in zijn buik van de brokken kunststof hebben). Te veel cadmium geeft milieuschade bij de productie en vernietiging van kunststof..... Die richtlijnen zijn er niet voor niets en ze mogen streng gehanteerd worden.Weg met te kleine stukjes, scherpe punten, breekbaarheid en in te slikken magneetjes...maar een verwijzing naar Chinees spul is niet terecht. 

 

China

In China wordt tegenwoordig 90% van het in Nederland verkrijgbare speelgoed gemaakt in dus alle kwaliteiten die de Westerse opdrachtgevers wensen. Van Hasbro tot Mattel, van Tonka tot Plan Toys. En als het geen China is dan is het Japan of Thailand of een ander land waar men goedkoper produceert dan in de Verenigde Staten en Nederland. Alles wat gemaakt dan wel verhandeld wordt binnen de EU moet voldoen aan dezelfde CE richtlijnen. De gewenste kwaliteit is een keuze van de opdrachtgevers in de betreffende prijs/kwaliteit verhouding. En ja ik zou wel willen dat er meer aandacht was voor de omstandigheden en lonen van de mensen die het speelgoed maken. Niet voor het speelgoed, maar voor die mensen. 

Goedkoop = duurkoop?

Ook in dit weblog pleit ik regelmatig voor spelen met wat niets kost (zon, adem, vingers, takken...zie de lijsten in de Speelwijzer...spelen kan met alles), of ooit iets gekost heeft maar nu niet meer (lappen, wil, dozen) of wat je voor een klein bedrag koopt in andere winkels dan speelgoedwinkels (rietjes, , wc papier...). Goed speelgoed is niet hetzelfde als duur speelgoed. Kinderen spelen beter en inventiever met echt. Een stuur uit een echte auto is interessanter dan een speelgoedstuur. We geven kinderen tegenwoordig te weinig gelegenheid om in hun eigen buurt te spelen met mogelijkheden die niet speciaal voor ze gemaakt zijn. Van slootje springen tot autobanden, afgedankte jurken in plaats van Disney prinsessenjurken. En niet alles hoef je als verantwoorde ouder , te kopen. Als ambassadeur van de Nederlandse speelotheken wijs ik op mogelijkheden om te lenen...natuurlijk om uit te proberen maar ook voor variaties en kortlopende interesses. Een goede puzzel leg je misschien vijf keer. Maar ok...speelotheken hebben de positieve taak om pedagogisch verantwoord speelgoed beschikbaar te stellen en daarom + uit bedrijfsmatige overwegingen, kiezen ook zij voor goede kwaliteit. Een goede puzzel is langer en vaker uit te lenen dan een waar de stukjes van breken en de bovenplaat loslaat.

En uiteraard zijn de kleedjesmarkten ook in de aanbieding. Op marktplaats.nl is veel te vinden.

Kortom....goed speelgoed is niet hetzelfde als duur speelgoed. Ook aan goed speelgoed kun je goedkoop komen en soms kan heel kort gebruiken een intense, hoge waarde hebben....lekker gesloopt kan zinnig zijn...tenzij je niet de bedoeling had dat iets kapot ging. 

Kort Leuk

Blijft over dat wat kinderen wensen dikwijls maar kort aansluit bij wat ze willen doen. De verleiding om daarbij speelgoed te kiezen met roze, groene,paarse neon, tierelantijntjes in geplet kunststof en bijbehorende attributen die je met een pincet moet oppakken...is groot maar te weerstaan. Kinderen kunnen dit wel mooi vinden maar verantwoorde ouders hebben ook nog een esthetische verantwoording waaronder niet alleen vormgeving valt, maar ook handzaamheid passend bij kindergebruik (je moet het goed kunnen vasthouden en hanteren, buigen en laten vallen) en gebruikskwaliteit....je moet er mee kunnen spelen , op veel manieren.

De esthetische verantwoording is heel persoonlijk, zoals financiele middelen heel persoonlijk zijn. U bepaalt wat u voor goed spelen over heeft. En ja, ik hoop dat u uw kind goede speelse middelen geeft. In plaats van een goedkoop constructiesysteem in felle kleuren waar je de dopjes met veel friemelen en drukken aan elkaar krijgt en van elkaar moet rukken en waar weinig mee te maken is, zoals Trique, een goed systeem...bijvoorbeeld zoals Lego...maar meer en anders en evengoed van een ander merk blijft mogelijk.

Maar ja, als variatie om even mee kennis te maken kan ook dat slechte systeem voor even leuk zijn...om gauw door te schuiven naar een ander kind voor eenzelfde zinvolle ervaring....(Hier kan ik niet zo veel mee vaststellen is ook zinnig)

Hetzelfde geldt voor auto's, poppen (een goede pop/auto kan niets en daardoor alles), spellen en vul in naar smaak en mogelijkheden. Slechte ervaringen zijn ook ervaringen...maar laat de meeste ervaringen leiden tot meer in plaats van tot nooit meer.

Kortom, ik hoop dat u iets over heeft voor speelgoed....waarmee hoe veel u daar voor betalen wilt minder belangrijk is dan betrokkenheid voor keuze, geven en waarderen.

 

Als reactie op de reactie:

Kwaliteit voor leveranciers bestaat uit ontworpen, gemaakt en aangeboden
Veel speelgoed is gemaakt van goede kwaliteit kunststof maar met weinig speelwaarde ontworpen. Veel licht, beweging en geluid bijvoorbeeld. Andersom worden mooie ontwerpen soms slecht verkoopbaar uitgevoerd. In een blank houten kist bijvoorbeeld, zonder informatie. Of in een slechte doos met misleidende illustratie. Goed speelgoed door de verkoper niet goed toegelicht (Ach merouw kinderen houden van veel...hoorde ik ooit eens. In plaats van de prachtige stevige handzame tractor ging moeder de deur uit met een grote doos vol wiebelende boerderijdieren, een kartonnen stal en een piepklein teer tractoortje.) gaat ook de mist in. Meer kan met minder beter worden...ook bij speelgoed.

 


Afdrukken  

Reacties   

0 # Qelso 14-01-2013 00:26
:roll: Vaak is het zo dat inderdaad kinderen slechts kortdurend met speelgoed spelen. Maar wat betreft het onderwerp prijs.. Door toename van informatietoega nkelijkheid worden ondernemers steeds verder gedwongen om prijzen te drukken. Ik zou zeggen laat kwaliteit voorop staan en vooral bij kinderspeelgoed en prijs van ondergeschikt belang mits ethisch verantwoord.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie