Marianne's Weblog

Sinterklaas is weg….Maar nog niet vergeten!

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Sint is weg. Kerst komt. Zo simpel lijkt het.

In onze waan van de dag is weinig plek voor gisteren.

Kinderen, vooral peuters en kleuters, kunnen van iemand waar ze bijna twee maanden naar toe hebben geleefd, niet afscheid nemen alsof ze een knop moeten omdraaien…aan-uit…op naar het volgende knopje.Aan kerstboom met bijbehorend voltage.

Onze snelheid en gebrek aan begrip voor wat kinderen beleven, geldt niet alleen voor Sinterklaas en Kerst. Ze maken iets duidelijk over ons onbegrip voor de tijd, nodig om ontwikkelingen op te starten, te begrijpen, te verwerken en tot slot in te bedden in ervaringen die we ons herinneren wanneer daar reden voor is. Iedere fase heeft tijd nodig die niet in te korten is. Wanneer kinderen deze tijd niet of onvoldoende krijgen, blijft – naar mijn overtuiging - aan de ontwikkeling een gevoel van onbehagen kleven.

Kinderen hebben tijd nodig om ervaringen bewust te werken, uit te proberen, te herhalen om tot inzicht en vaardigheid te komen. Zeker wanneer die ervaringen zo intens zijn als de eerste keer bewust uitkijken en beleven van Sinterklaas. Ja, er is een extra Sinterklaasjournaal, gelukkig, http://www.npo.nl/het-sinterklaasjournaal/06-12-2013/WO_NTR_443280 waarin alle kinderen duidelijk kunnen zien hoe Sinterklaas met echt alle pieten afreizen naar Spanje. Om volgend jaar terug te komen. Hoe lang duurt ‘volgend jaar?’’ voor kinderen die rekenen tot vijf nachtjes slapen? Wie lopen nog meer in het donker rond…in vreemde pakken?

Mijn kleinzoon van 3,5 zei; ‘Sinterklaas is wel naar Spanje maar zijn liedjes zitten nog in mijn hoofd. Daar kunnen kerstliedjes nog niet bij”. Slim manneke. Hij heeft in de weken voorafgaande aan Sinterklaas een heel repertoire in zijn hoofd gestampt en moet nu aan een nieuw liedboek beginnen! Hij werd een beetje triest toen zijn pietenpak werd opgeborgen, waar hij graag in liep…na Sinterklaas met over de pietenmuts een muts van de kerstman! Afscheid nemen…is een beetje sterven, klinkt wel heel zwaar voor zo’n feest. Maar toch…hoeveel tijd geven we kinderen om een ontwikkeling volledig door te maken… Vinden we dat laatste stukje van afscheid nemen, met de bijbehorende rouw, niet te onbelangrijk?

Ik pleit voor minstens tien dagen verplichte rust na Sinterklaas, waar in kinderen de extra uitzending van het Sinterklaasjournaal veel mogen bekijken…waar ze mogen spelen met alle Sinterklaasattributen zo lang ze willen, inclusief de afscheidsrituelen als opbergen en weer terugpakken, die daar bij horen. Ik pleit voor het recht om Sinterklaas te mogen missen.

Natuurlijk, door informatie te geven over spelen en speelgoed ben ik het beste vriendinnetje van Sinterklaas (al is hij dit jaar weer niet geweest omdat ik te groot ben), maar achter dit pleidooi zit niet mijn liefde voor hem….Wel voor de nodige tijd die een kind nodig heeft om door ervaren, ontdekken, uitproberen en herhalen vaardigheden en inzichten te ontwikkelen waarmee nieuwe ervaringen binnen bereik komen. We zijn zo snel. We willen zo veel. En denken over wat wij al lang kunnen en kennen zo makkelijk. Ontwikkelen werkt niet met een aan en uit knop!

Laten we kinderen tijd geven om spelend te verwerken, of dat nu voor leren praten, fietsen, lezen of Sinterklaas begrijpen is.

Reacties   

0 # Noami 22-02-2016 13:28
Wat een goed stuk! :-) helemaal waar! Maar het gaat natuurlijk voor de kinderen vooral om de
cadeautjes , daar zijn mijn kinderen altijd al maanden van te voren zenuwachtig voor.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
0 # Ellen 14-12-2015 22:39
Marianne,
IJzersterk geschreven weer! Zo raak, zo waar...
Fijne dagen alvast &
Lieve groet, Ellen
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactieU kunt gearchiveerde blogs op vier manieren vinden:
1. Onderaan Marianne's Weblog pagina kiezen voor een ander pagina nummer en uit de lijst met getoonde artikelen degene kiezen die u wilt lezen;
2. In de onderstaande Weblog Kalender bladeren. Ziet u in de kalender data waar een stip onder staat, muis dan over zo'n datum en klik op de pop-up link met de titel van het blog artikel om dit artikel te openen.
3. Open de sitemap en klik onder het kopje Marianne's Weblog, een titel aan om te lezen
4. Als u een artikel zoekt over een bepaald onderwerp, kunt u ook de zoekfunctie gebruiken.


November 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn