Een heel nieuw jaar waaraan we beginnen met angst en beven. Ik kijk om. In afscheid nemen ben ik niet goed en word ik steeds slechter. Met de overtuiging waarmee ik probeer te leven is iedereen en alles waar ik mee bezig mag zijn, mij dierbaar. Zonder bewust iets te verliezen, zie ik dingen veranderen en ook verandering houdt verlies in. Bij iedere keuze valt iets af...soms omdat we het denken te kunnen missen, soms omdat alleen winnaars verder mogen. Tuitert die na een wedstrijd klaar is met zijn seizoen....zo triest.

Bij alles wat ik verloren heb, hoort altijd wat ik daarmee behouden en - of gewonnen heb. Bij iedere deur die dichtviel moest ik wel een beslissing nemen, soms tegen mijn zin maar altijd met een vervolg. Na het overlijden van mijn zoon, kreeg mijn werk beslist een andere lading. Ik raakte nog meer gedreven door het besef maar een leven de tijd te hebben om het belang van een goede kindertijd onder ieders aandacht te brengen. Spelen vervult daarin een sleutelrol voor in de eerste plaats een kind en zijn of haar ontwikkeling. Maar met zo veel gevolgen voor zo veel mensen hier omheen. Wie laat spelen is bewust bezig met voorwaarden, keuzes, mogelijkheden en bewustwording. Wie met spelende kinderen te maken heeft is zich bewust van ontwikkeling, samenleving en levenslange invloed door wat kan en mag...en wat niet mag of niet kan...

Die samenhang geeft steeds nieuwe invalshoeken voor onze mogelijkheden, macht, positie met gevolgen voor kinderen en daarmee toekomst.
Voor het nieuwe jaar wens ik u inspiratie toe om deze speelse mogelijkheden waar grote belangen aanhangen, te zien en te willen gebruiken.
De gevolgen van wat mij drijft raken ook mijn twee zonen die ieder hun eigen beslissingen nemen voor de toekomst. Ook daar heb ik nog steeds invloed op. Soms naar ik hoop, positief. Soms naar ik vrees, negatief. Ze gaan hun eigen gang, nemen grote beslissingen waarvoor ze mijn steun, commentaar en vragen krijgen waar ze ieder op hun eigen manier op reageren. De jongste wordt, als alles goed gaat, vader in 2012. Ik word oma. De slimmerd heeft mij ingeroosterd voor de zondagavond, in zijn huis, op zijn condities.

De oudste woont in het buitenland en stuurde mij, na wat commentaar van mij, de volgende wijsheid:
Dear Mom,
Thank you:

 • for always being there.
 • for at least trying to understand where I’m coming from and for listening to me without judgment.
 • for allowing me to make mistakes and helping me deal with the consequences.
 • for teaching me to tell the truth even when the consequences may seem more than I can handle.
 • for teaching me to be kind, loving, generous and polite.
 • for teaching me to be respectful towards others while standing up for what I believe in and staying true to myself.
 • for teaching me to question things and to solve problems on my own.
 • for making me feel loved and showing me that the best gifts cannot be bought.
 • for teaching me the value of money and the importance of budgeting.
 • for allowing me to be a kid, to explore, and to just have fun.
 • for showing me it’s okay to be wrong or not have all the answers. Nobody knows everything about everything.
 • for teaching me that happiness is a choice.
 • for showing me you’re not perfect and even the best make mistakes ;)

Love always,

Zo goed ben ik nog lang niet. Hij geeft mij mijn goede voornemens voor 2012.
En afscheid nemen, zo weet ik sinds 2007, is nooit voor 100%. Want de zoon waarmee ik het meest praat, leeft in mijn gedachten.
Laat 2012 inspirerend zijn.

 


Afdrukken  

Plaats reactie