Ik wil graag onafhankelijk blijven. Dit betekent helaas dat ik mooie aanbiedingen om een bepaald merk aan te prijzen, meer dan eens, weigerde. Voor sommige mensen is dit lastig te begrijpen. Ik pretendeer immers iets van speelgoed te weten. Dan moet ik toch kunnen zeggen wat ik goed vind! En toegegeven, veel nieuw speelgoed is leuk tot prachtig. Maar ik hou vol.

Onafhankelijke informatie is een ondeelbare keuze. Je kunt niet het ene moment kiezen voor een merk en het volgende weer onafhankelijk zijn.Ik denk niet anders te kunnen. Want wat is goed? Een heel ziek kind, zielig in zijn bedje, slechts in staat tot het bewegen van een vingertje, speelt niet met een set blokken...Misschien kan het gezonde afleiding vinden bij een speelleercomputer of DS. Altijd is sprake van verantwoord gemaakt, verantwoord gegeven en verantwoord gebruikt. Een brandweerauto vol licht, beweging en geluid, met drukknoppen voor educatieve mogelijkheden, kan een goed gemaakt product zijn. Veilig, stevig, mooi vormgegeven, functioneel....en toch speelwaarden beperken omdat het spel stuurt en beperkt. En zelfs dit is te verdedigen wanneer een kind geholpen is met een hele gerichte activiteitenkeuze.

Bovendien; wat verantwoord is voor een kleuter kan onverantwoord zijn voor een kind van twaalf jaar....tenzij dit kind de verstandelijke leeftijd heeft van een peuter. Of wie tegen milieuvervuiling is en daarom tegen kunststof omdat bij het produceren en vernietigen van kunststof schade aan ons milieu niet uit te sluiten is, zal deze auto ook geen aanrader vinden. En wat het ene kind leuk vindt, laat het andere kind links liggen. Kortom, wat wanneer, voor wie, waar en hoe goed is kan van iets verantwoords een verkeerde keuze maken en andersom. Soms is een lelijk hebbe hebbeding precies dat wat een kind nodig heeft om te ervaren wat zijn omgeving voor hem over heeft...en om te leren van zijn wensen. Soms doe je daarmee een kind te kort....

Ik laat me daarom niet snel uit over wat 'per definitie' goed of niet goed is. En wens me zeker niet te laten gebruiken als uithangbord....Al is het te verdienen geld gezien het uitblijven van andere opdrachten heel verleidelijk. (Ja, uitnodigingen zijn van harte welkom! Schroom niet! Er is ruimte. De zomermaanden zijn altijd stil en nu heel stil omdat de te schrijven boeken op zich laten wachten. De belangstelling voor cursussen en ouderavonden komt, laten ik optimistisch zijn, later op gang dan vorig jaar). Desondanks weigerde ik weer een commerciële opdracht. Wel ga ik, samen met Annet Weterings, een vragenrubriek schrijven in het blad GO voor gastouders.
En als een mening over speelgoed gevraagd wordt, geef ik mijn genuanceerde mening. Ik richt mij op kenmerken en niet op beoordelingen. Wat verantwoord is voor de een…of in de ene situatie…hoeft dit niet in de andere te zijn. Opmerkingen zijn wel te maken of iets functioneert in omschreven situaties bij kinderen in bepaalde leeftijden, met bepaalde verwachtingen , jongens/meisjes enzovoort. Dit doe ik voor speelgoedontwerpers/fabrikanten, bij voorkeur wanneer nog enige invloed is uit te oefenen op het productieproces, voor tijdschriften en wie weet reageert die grote opdrachtgever die wel belangstelling zegt te hebben maar die nog steeds niets van zich heeft laten horen, ook nog eens.
Zou leuk zijn.

En bij deze doe ik het zo maar, omdat ik enthousiast ben.
De HEMA schrijft ieder jaar een wedstrijd uit voor jonge ontwerpers. De meest geslaagde ontwerpen worden uitgevoerd en verkocht in de HEMA. Dit jaar werd gevraagd om simpele spel/sport artikelen te ontwerpen. De prijswinnaars en de eervolle vermeldingen zijn nu bekend. Wat zij bedachten vind ik geweldig. De ontwerpen zijn eenvoudig, voor veel en overal te gebruiken door veel verschillende leeftijden, niet duur en origineel. Bijvoorbeeld de winnaar: tjielp!

Met deze vogeltjes kun je heel eenvoudig een speurtocht uitzetten. Het vogeltje zet je met staartknijpers vast aan een tak of hekje en in de bek en staart passen kaartjes met opdrachten. (De vogeltjes in de vorm van een wasknijper, ooit gekocht door mij bij de HEMA oogsten nog steeds bewondering, maar zijn volgens mij niet meer te koop). 2e prijs: foto safari. Net zo iets maar dan met foto's waarmee kinderen hun omgeving bewuster gaan bekijken.3e prijs: verkeersbordbasket Deze kan eenvoudig aan een verkeersbord worden opgehangen, waardoor iedereen zijn eigen basketpleintje kan maken. Het concept past heel mooi bij het idee dat jongeren zelf zorgen voor een speelvoorziening,'volgens het juryrapport. Eervolle vermeldingen gingen naar de veldmannen; sokken waarmee petflessen veranderen in kegels, meidenscheenbeschermers, een vouwboek en een koekhapset.

Wie een overzicht wil hebben kan een blik werpen op de prijswinnaars via http://www.hemaontwerpwedstrijd.nl/winnaars2011.php. U kunt daar ook nog stemmen voor de publieksprijs.En ja...van harte aanbevolen....

 


Afdrukken  

Plaats reactie