Marianne's Weblog

Misbruik tot misverstand

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De vreselijke berichtgeving over het misbruik in Amsterdamse kinderopvang, houdt iedereen nu bezig. Ik zie consequenties voor kinderopvang, voor spelen. Zoals na de vreselijke aanslag in België de voordeuren van kinderdagverblijven beveiligd werden met persoonlijke codes en ingewikkelde procedures, zo zal deze ellende leiden tot aanscherping van personeelsbeleid. De praktijk is weerloos.

Onze behoefte aan veiligheid en het voorkomen van ellende is grenzeloos. Ja, ik pleit voor een betere opleiding. Maar zonder te denken dat misbruik zoals nu actueel is, daarmee te voorkomen is. Wie kwaad wil, ziet kansen. Ja, twee pedagogisch medewerkers op een groep is ideaal en in kinderdagverblijven aanbevolen. Niet in peuterspeelzalen overigens. Daar wordt assistentie van ouders (zonder naar verklaring van goed gedrag te vragen, laat staan deskundigheid) op prijs gesteld. Maar zelfs wanneer twee mensen op de groep staan, heeft iedere medewerker zijn eigen taken; de een in de badkamer, de ander helpt bij plassen of leest voor, of schilt, troost of voert een ernstig gesprek met een plakkende ouder...en wie controleert deze twee...een derde?

Zoals nu de GGD medewerkers hele dagen op de 'besmette' creche aanwezig zijn! En geen mannen meer bij kinderen van 0-4 jaar! Louis Tavecchio zet zijn pleidooi al in de koelkast, volgens de Volkskrant. Wat jammer is, want mannen zijn zo belangrijk voor jonge kinderen. En niet alle mannen zijn slecht. Zelfs niet alle mannen die met jonge kinderen willen werken. Zoals niet alle badmeesters aanranden, en niet alle buurmannen pedofiel zijn. Kinderen krijgen tegenwoordig een eenzijdig beeld van volwassenen. Ze zien alleen maar troostende, creatieve, lieve vrouwen en geen stoeiende, relativerende, gekke mannen. Ja juffen kunnen ook stoeien, relativeren en gek doen...maar ze zijn anders. Ze hebben niet altijd begrip voor pikordes die door macht en kracht fysiek worden vastgesteld, voor herrie, slopen en grensverkennend bezig zijn. Ze houden te vaak van rust, regelmaat en doe maar zoals het hoort.

Wat in Amsterdam is gebeurd, is vreselijk. Mijn medeleven gaat uit naar alle ouders die nu in spanning zitten. Ik wens ze veel knuffelen met hun kinderen toe, veel stoeien, relativering, vertrouwen in gezond verstand en vooral veel leuke, normale,
mannen die met hun kinderen willen spelen, zonder misdadige bijbedoelingen.
Ik zou willen dat mannen met hart op de goede plek voor kinderen, tegengif geven. Misschien moeten ze maar eens een speeldag organiseren op het dichtstbijzijnde kinderdagverblijf! Lekker samen stoeien, timmeren, voetballen, paardje rijden en verhalen vertellen. Geen idioten maar goede voorbeelden.

Ik hoor de bezwaren als spreeuwen opstijgen. O lieve mensen, ik ontken niets maar scheer niet alles over een kam.
Voor iedereen fijne feestdagen. Geniet en koester wat u heeft.
En denk heel even aan alle mensen die dit jaar (opnieuw) iemand missen in een tijd waarin niemand gemist zou mogen worden.

 

Plaats reactieU kunt gearchiveerde blogs op vier manieren vinden:
1. Onderaan Marianne's Weblog pagina kiezen voor een ander pagina nummer en uit de lijst met getoonde artikelen degene kiezen die u wilt lezen;
2. In de onderstaande Weblog Kalender bladeren. Ziet u in de kalender data waar een stip onder staat, muis dan over zo'n datum en klik op de pop-up link met de titel van het blog artikel om dit artikel te openen.
3. Open de sitemap en klik onder het kopje Marianne's Weblog, een titel aan om te lezen
4. Als u een artikel zoekt over een bepaald onderwerp, kunt u ook de zoekfunctie gebruiken.


November 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn