Diverse Artikelen

Op freelance basis levert Marianne de Valck bijdragen aan dagbladen, vakbladen en andere media.
Enkele voorbeelden hiervan vind u op deze pagina

Klik hieronder op de titel van uw keuze om het desbetrefende artikel te lezen. Klik op een andere titel om deze nieuwe titel te lezen (de teksten worden in- dan wel uitgeklapt als een harmonica).

"De toekomst van mediawijsheid volgens...Marianne de Valck"

 mnx15
Weer een interessant onderwerp dat wordt besproken door Marianne de Valck tijdens de Mediawijzer Netwerk Experience op 23 juni 2015.
logomnx15

Marianne zal daar als spreker de aftrap verzorgen. De organisatie kondigt haar als volgt aan: "Marianne de Valck neemt je mee richting de toekomst van spelen: wat verandert er met de digitalisering in hoe het kind speelt en waarmee het speelt? Is dit wenselijk?"

Lees/download het artikel dat vooruitlopend op haar presentatie is gemaakt, door op de afbeelding hieronder te klikken.

De toekomst van

 

"Goede apps doen meer"

 Artikel verschenen in Kindvak van mei 2015 over apps. U kunt hier het artikel (en de rest van het blad) in een ISSUU reader lezen.

Voor Marianne's artikel kunt u hieronder de pagina's aanklikken voor lezen/downloaden van het artikel.

Kindvak Magazine pag20 mei 2015 300  Kindvak Magazine pag21 mei 2015 300

 

"Neusloze succespoppetjes"

In de aanloop naar Sinterklaas wordt Marianne regelmatig gevraagd om haar expert-mening te geven. Nu ook weer in een artikel in het Parool van 20 november 2012 over Playmobil. Het artikel heet "Neusloze succespoppetjes".

Klik op de afbeelding om het artikel in PDF formaat te lezen/downloaden.

parool 20nov12

"Speelgoed: 't loopt de spuigaten uit"

Op Editie.nl staat een artikel van Marianne de Valck over de vraag of kinderen teveel speelgoed (kunnen) hebben, met een video opname. Klik op de afbeeldingen hieronder om het artikel te lezen/downloaden in PDF formaat.

 

editienlpag1 editienlpag2

Of klik HIER om de webpagina bij Editie.nl van het artikel te openen. Daar kunt u ook de video bekijken.

 

"Help! Een verlanglijst van 184 pagina's!"

Ze vallen deze week op de deurmat. De bekende dikke gele speelgoedcatalogi. En met de bezorging van de gidsen begint de countdown naar Sinterklaas. Bij AD-redacteur Eefje Oomen thuis hebben de kinderen inmiddels al de hele catalogus op hun verlanglijst gezet. En zij? Zij vraagt zich af of het iets minder kan.

Het is ergens in de middag en ik vind mijn zoon van 6,5 aan de keukentafel. Hij heeft een beker water ingeschonken, de viltstiften gepakt en zich met zijn meest uitgestreken gezicht achter de reclamegids van een van 's lands grootste speelgoedketens (Beste Assortiment! Scherpste Prijzen! Actie en Aanbiedingen!) geïnstalleerd.
Hij bladert. Leest. Bladert nog eens terug en begint dan kordaat kruisjes te zetten. En nog meer kruisjes. En middelgrote kruizen. En heel grote kruizen. Met uitroeptekens.
Als zijn broer van 4,5 zich later bij hem voegt, mag die ook kruisjes zetten. En nog meer kruisjes. Tot ze me het ding gezamenlijk toewerpen met de bondige mededeling 'dit willen we voor Sinterklaas'.

AD kind bladert in catalogus
Voor ik iets corrigerends kan mompelen ('Willen? Willen? Vràgen zullen jullie bedoelen') zijn ze naar buiten gestormd en laten me achter met een beduimelde folder waarin alle spullen op alle bladzijdes blijken aangevinkt. Behalve dan de Woezel- en Pip-achtigen 'want die zijn voor ukkepukkies'. (Zo'n dertig pagina's). En de roze glitters, 'ieuw, voor meisjes'. (Zo'n dertig pagina's).
Rest mij dus een verlanglijst van duizenden dingen. Verdeeld over 184 pagina's. In prijs oplopend van 7,99 tot 159,99 euro. Wat moet ik ermee? Of, anders gesteld, móét ik hier wat mee? Moet ik deze afschuwelijke oprisping van hebberigheid negeren of moet ik iets van de wensen honoreren? En zo ja, wat dan? Er zit vreselijk spul bij. Zo'n 'Lasergunset Deluxe'. Fluorgroen. Gewelddadig. En ongetwijfeld binnen drie dagen stuk.

Marianne de Valck, schrijver van onder andere Het speelgoedboek, eerste hulp bij het kiezen van speelgoed, stelt me gerust. Die eindeloze lijst is geen uitwas. En mijn zonen geen draakjes a la Suri Cruise.
De Valck: "Vraag jezelf eens af. Wat doe jij als je op de tassenafdeling van De Bijenkorf staat en iemand vraagt je: wat wil je hebben? Dan zeg je ook; doe die maar. En die. En die. Oke, je bent volwassen, dus je stelt je vervolgens ook de vragen 'wat ga ik gebruiken' én 'wat kan ik betalen'. Maar kinderen zijn niet met die twee laatste vragen bezig. Die vragen zich alleen af: wat wil ik hebben? Heel veel dus."

Natuurlijk kan ik mijn zonen een beetje sturen, vult orthopedagoog Barbara Arbesser (van de site onlinepedagoog) aan. "Je kunt als ouder best zeggen dat ze moeten kiezen en dat Sinterklaas ze niet alles kan geven."
Maar, waarschuwt pedagoog De Valck: ik moet Sinterklaas niet eigenhandig terugbrengen tot een praktisch type met een zuinig mondje. "Sinterklaas is een droomfiguur. Iemand die ver weg woont. Alles kan geven. Eindeloze pakhuizen heeft. Dus misschien vragen je zonen je met hun verjaardag wel veel minder, maar de sint vragen ze veel. Want hij is magisch. En dat is eigenlijk prachtig, toch?"

Het gaat dus niet zozeer om hoeveel die twee willen, maar om hoeveel ik hen wil geven. En nee. Noch Arbesser noch De Valck wil daar een bedrag aan koppelen. Arbesser: "Ik vind dat echt iets persoonlijks. Afhankelijk van jou en je vriend, jullie inkomen en misschien ook wel van de straat waar je woont. Wat is de norm om jou heen? En dan nog. Je kan als ouder best van de norm afwijken."

Een motto geldt wel: less is more.
Arbesser: "We overstelpen kinderen met sint graag met cadeaus, maar je merkt vaak al tijdens het feest zelf dat ze die overvloed niet aankunnen. Gaan dreinen. Jammeren." De Valck: "Als je toch een grote stapel wilt geven, zorg dan dat je het na sint verdeelt. Een deel gaat de kast in. Met een ander deel wordt gespeeld. Want hoe meer speelgoed kinderen om zich heen hebben, des te minder ze ermee spelen."
Dat 'less is more' geldt ook voor het soort presentjes. De Valck: "Speelgoed met licht, geluid, beweging. Ze grijpen er de avond van sint waarschijnlijk meteen naar, maar zullen het daarna snel wegleggen. Speelgoed waar ze zelf mee aan de slag kunnen gaat veel langer mee."

Yes. Kan er een dikke streep door de bliepende laserprullen. 'Nou', geeft De Valck tegengas. "Ik zou niet, eh, doorschieten. Gun je kinderen ook iets wat ze graag willen. Ik vergelijk het altijd met eten. Je geeft je zonen toch ook wel eens een patatje hoewel dat ongezond is? En daarna zet je weer eens wortels op tafel. Je kind kan best zo'n gun. Maar koop daarnaast ook iets waar hij echt lang mee speelt. En, nee, ik geef geen cadeautips. Want elke ouder weet waarschijnlijk zelf precies waar hij zijn kind echt een plezier mee doet."

Reageren?

eefje oomen

Dit artikel is verschenen in het Algemeen Dagblad van donderdag 20 september 2012. Klik op de foto hieronder om het artikel te lezen/downloaden.

art AD 20 sept 12 thumb

 

"LEGO staat weer als een huis"

Onderstaand artikel voorzien van opmerkingen door Marianne de Valck is verschenen op 15 september 2012 in Het Algemeen Dagblad

Art AD LegoPag12-13 480

Klik hier om beide pagina's te lezen/downloaden
Klik hier om de linker pagina te lezen/downloaden
Klik hier om de rechter pagina te lezen/downloaden

 

"Veel te veel speelgoed"

veel-te-veel-pagina

Zaterdag 5 mei j.l. stond er een interview met Marianne de Valck door Mandy Pijl in Het Dagblad van het Noorden.
Klik op de afbeelding of op deze link om het artikel in .pdf formaat te lezen/downloaden.

 

"Trouw, Goed speelgoed is geen luxe"

Klik hier voor een afbeelding van alleen het artikel uit Trouw, in PDF formaat.

Bas Maliepaard heeft ook een versie van hetzelfde artikel op zijn website heeft staan.
Klik hier voor een afbeelding van dit artikel, in PDF formaat. 

 

"Het spel is nog lang niet uit"


Klik op de afbeelding om een versie in hoge resolutie te openen.

 

"Spelen met emoties"


Klik op de afbeelding om een versie in hoge resolutie te openen.

 

"Rauwers, douwers, schouwers en bouwers"

pagina 1 van 3
pagina 2 van 3
pagina 3 van 3
Klik op een afbeelding om een versie in hoge resolutie te openen.

 

"Praten - Kinderspel"


Klik op de afbeelding om een versie in hoge resolutie te openen.

 

"Nieuwsbrief Pipeloi"





Klik hier voor een afbeelding van alleen het artikel, in PDF formaat.

 

"Kassa, Speel beter Speel best"





Klik hier voor een afbeelding van alleen het artikel, in PDF formaat. 

 

"Inzicht, Speelwijzer: Spelen kan met alles"


Klik op de afbeelding om een versie in hoge resolutie te openen.

 

"Goed speelgoed legt de basis voor ontwikkeling"


Klik op de afbeelding om een versie in hoge resolutie te openen.

 

"Fijn of goed speelgoed, of allebei"


Klik op de afbeelding om een versie in hoge resolutie te openen.

 

"Ieder kind heeft recht op zijn bult"

pagina 1 van 3
pagina 2 van 3
pagina 3 van 3
Klik op een afbeelding om een versie in hoge resolutie te openen.

 

"Bezuinigingen"


Klik op de afbeelding om een versie in hoge resolutie te openen.