Zin en onzin over blankhouten speelgoed

"Speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen, voor bewuste ouders aantrekkelijk", las ik in het tijdschrift Kiind.

Bij alle nieuws over Apps, pratende Barbies, stickerboeken voor vierjarigen die vol moeten en speelgoedwinkelfolders in boekuitvoeringen, af en toe een ander geluid. Zo’n geluid komt niet altijd uit antroposofische hoek.

Duurzaam

Bewuste ouders kunnen vooral prijsbewust zijn. Houten speelgoed blijft lang goed, is overal bij te gebruiken, dus over langere termijn minder duur en minder commercie trend afhankelijk. Brandweerman Sam, inruilen voor PAW-control, of voor een meisjesuitvoering, daar heb je bij blankhouten blokken geen last van.

Mooi

Bewuste ouders kunnen speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen kiezen omdat ze het materiaal of de vormgeving mooier vinden. Speelgoed is en blijft het visitekaartje van onze opvoeding. Wat we geven zegt iets over onze waarden, onze keuzes dus ook onze smaak. Of we bij speelgoed kiezen zo ver willen gaan dat het staat bij de gordijnen is misschien een goed item voor VT wonen, want bij alle herschikkingen zie ik het speelgoed van de kinderen in de betreffende huizen, eenvoudig vervangen worden voor wat bij het nieuwe interieur past. Nee, Frozen past niet in de nieuwe kamer vol warme groen-oranje tinten, ga daar maar ergens anders mee spelen. Blankhouten speelgoed, staat overal bij…of is makkelijk in gewenste kleuren te verven.

Veilig

Ik hoop natuurlijk dat bewuste ouders kiezen voor natuurlijke materialen voor de speelwaarden. De veiligheid van speelgoed is een van de pedagogische voorwaarden. Helaas hoor ik zelfs van ouders met een pedagogisch verantwoorde mening, veel onzin over de wel of juist niet verwachtte veiligheid van speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen. Wat mij daar steeds weer bij opvalt is de dubbele moraal. Aan de ene kant, de grote zorg voor veiligheid waarbij de verantwoording in de eerste plaats bij de fabrikant wordt gelegd. Aan de andere kant de overtuiging dat wat zelf gemaakt is, moet kunnen. 

Veilig is altijd te verdelen in:

  • Veilig gemaakt,
  • Veilig gegeven en
  • Veilig gebruikt.

Aan ieder aspect zitten eigen voorwaarden. Ze worden nog weleens door elkaar gehaald.  Dit geldt in het bijzonder bij speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen omdat we dit speelgoed zelf kunnen maken. Veilig gemaakt is de verantwoording van de fabrikant, of zelf makende (groot)ouder. In principe gelden hiervoor dezelfde veiligheidsvoorschriften, met het grote verschil dat een fabrikant strafbaar is als hij ze negeert, terwijl een (groot)ouder zelf de verantwoording draagt voor wat hij of zij aan eigen kinderen geeft. Pas wanneer zelfgemaakt speelgoed verkocht wordt kan, in principe, de Voedsel en Waren Autoriteit een CE-verklaring verlangen en is de maker verantwoordelijk te stellen voor onveilig speelgoed. Schapenwol, erwten en schors is niet voor niets verboden. Daar kleven gevaren aan. Schapenwol vergaat niet en kan darmen doen verstoppen. Erwten zetten uit door vocht en kunnen gaan schimmelen. In schors zit ongedierte en schors geeft verrotting en splinters.  Het zijn natuurlijke materialen die in speelgoed verwerkt onverantwoord kunnen zijn. Net als splinterend hout. Onverantwoord gemaakt kan ook op verbindingen slaan. Goede houtverbindingen zijn stevig zonder spijkers, nieten of schroeven. Stofverbindingen bestaan uit omgeslagen Engelse naden, dubbel gestikt. Knopen moeten een grote trekkracht kunnen weerstaan.

Veilig gegeven en veilig gebruikt

Voor veilig gegeven en veilig gebruikt is de fabrikant niet aansprakelijk te stellen. Dat is onze verantwoording. Veilig gebruikt is uiteraard ook een verantwoording die we kinderen moeten leren hanteren. Wij bepalen wat mag en kan. En daar zijn we vaak te streng in, met opnieuw al snel verwijtende blikken naar de fabrikanten. Want een van de nadelen van houten blokken en beesten is dat kinderen ze graag in de mond steken. Logisch. Voor kinderen is waarnemen door voelen en proeven, veel belangrijker dan volwassenen zich kunnen voorstellen. Natuurlijke materialen hebben een eigen structuur, geur, smaak en gewicht. Ze geven dit speelgoed speelwaarden voor ervaren, ontdekken en uitproberen. Natuurlijk moet speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen veilig zijn om in de mond te steken, aan te sabbelen en zelfs op te bijten. Daarom staan in de CE-richtlijnen waar fabrikanten aan moeten voldoen, voorwaarden voor hardheid, te gebruiken kleur/verfstoffen en gewicht in combinatie van speelgoed en leeftijden. Per definitie hoort speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen, bedoeld voor kinderen onder de drie jaar, geschikt te zijn om kindermondjes gestoken te kunnen worden. Waarom er dan toch ‘niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar’ op staat? Omdat dit een no- claimwaarschuwing is. Verantwoord gegeven en verantwoord gebruikt zijn door de fabrikant niet helemaal te voorspellen. We moeten onze eigen verantwoording dragen en niet afschuiven naar waar ze niet hoort.  Spelen met een touw is ook spelen met natuurlijke materiaal. En ja dat kan heel verantwoord zijn…of niet maar dat ligt niet aan het touw.

De speelwaarde van natuurlijke materialen

Kort op een rijtje;

  • Duidelijke structuur, temperatuur, smaak, geur en gewicht sluiten aan bij zintuigelijke interesses van vooral jonge kinderen
  • Natuurlijke kleuren waardoor kleur minder bepalend/beperkend is en speelgoed voor en bij veel te gebruiken is…bijvoorbeeld blankhouten blokken
  • Duurzaam in de betekenis van lang, vaak, bij veel te gebruiken door veel leeftijden, bij veel speelvormen.
  • Globale vormgeving. In natuurlijk materiaal is veel te zien. Een tak als stok of slang. Hout en natuurlijke stoffen, houden bij fabricage een globale vormgeving, zonder veel details waardoor speelgoed bepaald/beperkt wordt. (Een blankhouten auto met een ladder kan een brandweerauto zijn, maar zonder kleur ook de auto van een glazenwasser. Een poppengezicht met een vage mond, kan alle uitdrukkingen weergeven. Een duidelijk lachende of huilende pop kan dat niet.

 


Afdrukken  

Reacties   

0 # pim 05-10-2018 09:21
Ik vind houten speelgoed ook hartstikke mooi. Ik heb er nooit over nagedacht dat houten speelgoed mooi slijt, maar natuurlijk is dat zo. Je hebt geen verf die afbladderen kan. https://www.littlejungle.nl/locaties/
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie