Speelgoed; voedsel voor het spel……zonder bijbehorende informatie/voorlichting

Jarenlang wist ik meer van speelgoed dan tegenwoordig. Ik volgde ieder nieuwtje. Iedere nieuwe doos illustreerde een tijdgeest. Van jongetje in leidende rol met meisje als bewonderende toeschouwer, tot andersom en nu, om geen misverstanden te wekken, zonder handelende kinderen. Ik gaf informatie over kenmerken vanuit pedagogisch perspectief. Speelgoed had vroeger vaak pedagogische context.

LEGO bijvoorbeeld, benadrukte hoe waardevol het was om kinderen hun eigen ideeën te laten construeren…tot de dozen kwamen waarin Harry Potter maar in een Sweinstein hoorde en in iedere doos, alleen de onderdelen zitten om het voorbeeld na te bouwen. Playmobil was er trots op dat zij kinderen ‘met behulp van hun poppetjes, het gewone leven na konden spelen’. De bouwvakkers, dierentuindieren, politieagenten en brandweermannen, vind je tegenwoordig na goed zoeken, verstopt achter draken, oude Egyptenaren en luxueuze cruiseschepen.

Speelgoed weerspiegelt onze maatschappij. Onze maatschappij raakte vol aanbod, techniek en waan van de dag. Zo ook in speelgoed. Ik schreef over NIEUW wat steeds vaker een nieuwe jasje werd voor wat al bekend was. Het werd zo veel. Visie moest, volgens mij, onderscheid maken, informatie en discussie geven. Dus schreef ik over speelwaarden en criteria voor verschillende visies. Antroposofen houden van andere dingen dan Montessorianen, Nerds van andere dingen dan creatievelingen en wat de een verantwoord noemt, is volgens een ander troep. Allemaal willen ze het beste voor hun kinderen. Ik probeerde, zonder voor te schrijven, tot kenmerken te komen waar ‘men’ een eigen stijl kon herkennen. Over speelgoed als luxe en als middel. Over speelgoed met een doel en speelgoed waarmee dwalen mogelijk is.  Speelgoed in die zin, is te vergelijken met voedsel. De een houdt van verse producten, de ander voor kant-en-klaar, de derde voegt naar eigen variatie gekochte kruidenmengsels toe. Zo ook met speelgoed. Waar de ene antroposoof alleen Grimm en Sleich wil combineren, excuseert een ander zich voor kinderen die overal Playmobil bij kunnen gebruiken en een derde prijst haar kind omdat die zo mooi van internet kan nabouwen. Net als met voedsel zijn eindeloze discussies mogelijk over verantwoord gekocht, verantwoord gegeven en verantwoord gebruikt. Net als voor voedsel dragen informatie en discussie, volgens mij, bij aan gezonde ontwikkeling van kinderen.

Spelen is belangrijk voor goed functioneren. Net als goed eten. Speelgoed hoort daar, volgens mij, bij. Gelukkig zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in spelen en zetten zij zich actief voor speelse waarden in. Speelgoedinformatie, meer dan commerciële informatie, zie ik nog steeds niet of erg weinig. Ik mis informatie over nieuwe spellen, nieuwe trends en ontwikkelingen in speelgoedland, informatie over merken of ontwerpers met een visie, meer duidelijkheid over veiligheidsaspecten en achtergronden van speelgoedleveranciers (bijvoorbeeld; kijken ze naar speelwaarden? Ja Fisher-Price en Lego doen dit, en waarschijnlijk meer maar wat zijn de waarden volgens deze onderzoekers en hoe krijgen ze vorm?).

Dit is het seizoen waarin nieuw speelgoed gepresenteerd wordt. Eerst in Neurenberg op de grootste beurs ter wereld, daarna sijpelen een paar nieuwe producten door in de Voorjaarsbeurs in Utrecht. Niet veel. In Nederland beheersen inkooporganisaties 80% van de markt. Zij kiezen hun eigen inkoop op commerciële kenmerken. Helaas is daarin zelden ruimte voor iets wat niet bij voorbaat goed verkocht wordt, media ondersteuning krijgt of van een bekend merk is. Nederlandse spelregels maken is duur, want voor een kleine markt. Natuurlijk kun je van alles vinden. Alles …behalve informatie over speelwaarde, waarom jongens vaak ander speelgoed willen dan meisjes, of hoe belangrijk inventiviteit is, hoe spelen met poppen constructief kan zijn (met planning en logisch denken), waar je met jouw visie, wat aan kunt hebben en meer veel meer.

Ik blijf nog even pleiten voor speelgoed als voedsel voor spelen. Wat zou ik graag willen dat er net zoiets is als het bureau voor gezonde voeding, maar dan voor speelgoed…met bijbehorende ideeën, richtlijnen en kritische opmerkingen.