Het nieuwe boek is uit!

Mijn nieuwste boek is uit! Wat mag? Wat kan? Dilemma's bij spelenverscheen bij Elsevier Kinderopvang. Het is mijn vijftiende boek alweer. Ok ze zijn niet allemaal even dik en groot. De eerste vijf zijn definitief de deur uit (alleen tweedehands te koop via bol.com), maar toch ..ook met de komst van dit niet eens zo kleine en dunne boek ben ik blij. In dezelfde reeks verscheen vorig jaar mijn Doeboek met ruim 80 speelse ideeën. Ook leuk met inspirerende illustraties. Maar dit nieuwe boek is zonder twijfel het mooiste dat ooit van mij verscheen. In geen ander werd de door mij geschreven tekst zo rijk geïllustreerd met prachtige foto's. Alle hulde aan de vormgevers bij Elsevier kinderopvang.

Het is een discutabel boek geworden voor ouders en pedagogisch medewerkers van kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Veel van de informatie gaat ook op voor oudere kinderen.
Het is een boek met een duidelijke intentie. Ik wil de figuurlijke ruimte om te spelen vergroten. Dit kan alleen door veiligheid te wegen.
Onze zorg voor veiligheid trekt grenzen. Hoe groter de zorg hoe kleiner de speelruimte. Gekscherend waarschuw ik voor de gevaren van de drie f's; falen, fouten en vallen. Dat mogen kinderen niet meer, want dat is zielig, eng, doet zeer, kost geld, geeft schade, is lastig. Dat is jammer. Kinderen leren door vallen en opstaan. Wanneer alles ineens goed gaat neemt de uitdaging om het beter te doen af. Spelen hoort een hoog lukt't gehalte te hebben. De spanning van binnen be-reik, door reiken bereiken, blijft hoog wanneer de uitkomst niet zeker is. Kinderen moeten zich inspannen om hun grenzen te verkennen en te verleggen. De tevredenheid wanneer het gelukt is wordt gevoed door mislukkingen.

Dit boek is geschreven om discussies op te roepen over wat mag en kan bij spelen. De onderwerpen geven alle aanleiding. Bijvoorbeeld; Mogen kinderen slopen?, pau-pauwen, rauzen, timmeren, vies worden, vallen? Waarom wel en waarom niet? Moeten we ze alleen laten spelen of is samen spelen beter? Geven we ze uitdaging met Winnie de Poeh speelgoed? Hoe reëel zijn de gevaren bij het spelen in een groene omgeving, met dieren, op een klimrek? Wat kunnen de padagogische waarden zijn van stoeien, boos worden, kliederen, bang zijn, vrijgelaten worden en moeite moeten doen?

Ik zeg altijd onafhankelijke informatie te willen geven, zonder voor te schrijven. Door voer voor discussie aan te dragen hoop ik duidelijk te kunnen maken wat iets voor mensen en vooral kinderen kan betekenen. Ik prik graag. Benoem de achterkant van het gelijk en relativeer waar nodig op basis van feiten en verschillende meningen. Dit kan tot een weloverwogen visie leiden met een praktische vertaling. Deze opzet is ook voor dit boekje de basis geweest, maar de vorm dwong mij tot meer kleur bekennen dan ooit. Het is een beetje recalcitrant geschreven. De nadruk lijkt uit te gaan naar de bezwaren. Ieder bezwaar wordt serieus gewogen en vaak te licht bevonden. U hoeft het daar niet mee eens te zijn. Kom maar op met uw mening! Ik hoor graag hoeveel figuurlijke ruimte u kinderen wilt geven om te spelen en waar bij u de theoretische waarde tegen de verantwoordelijke praktijk aan botst.
Het boek kost € 19,95 en is, eventueel gesigneerd, via deze website te bestellen.
Bijbehorende workshops zijn ook mogelijk. Ben benieuwd naar ieder commentaar.

 


Afdrukken  

Plaats reactie